Анонси


    Назад

    22 СІЧНЯ – ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

    Зі святом тебе, наша рідна Ненько!

    Для всіх нас цей день є особливо значущий і зворушливий, адже соборність – найвища цінність кожного народу, а для українців сьогодні – передумова успіху на шляху до Перемоги у війні.

    Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії.

    Протягом століть практичним втіленням цієї ідеї займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик.

    Свято приурочено до важливої політичної та історичної події – об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Злуки був проголошений на урочистих зборах, що відбулися у Києві на Софіївській площі 22 січня 1919 року. Цей визначний день оспіваний у численних працях митців.

    Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка, – йшлося у IV Універсалі Української Центральної Ради.

    День Соборності вперше урочисто відзначили на офіційному рівні 22 січня 1939 року. Відбулось це у Карпатській Україні (м. Хуст, на той час землі Чехословаччини).

    У незалежній Україні День Соборності відзначають з 1999 року.

    Нині наша держава ціною життів кращих синів і дочок вимушена відстоювати свою територіальну єдність і цілісність, недоторканність кордонів, духовну спорідненість всіх регіонів.

    Одна, єдина Соборна Україна – віднині й довіку у серці кожного українця!

    Слава Україні! Героям слава!

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система