Анонси


    Назад

    29 СІЧНЯ – ДЕНЬ МОБІЛІЗАЦІЇ ЗУСИЛЬ ПРОТИ ЗАГРОЗИ ЯДЕРНОЇ ВІЙНИ

    За час свого існування людство зробило безліч відкриттів та звершень, що принесли суттєву користь для світу.

    Проте історія земної цивілізації затьмарена війнами та терористичними актами, що зводять нанівець благородні справи. З давніх-давен у боротьбі за свої інтереси суспільство було захоплене створенням та вдосконаленням зброї: з’явилась найсмертоносніша – ядерна.

    Одночасно в наукових працях з’явились нові терміни – ядерна ніч та ядерна зима. Так, конфлікт із затосуванням ядерної зброї матиме нищівні екологічні наслідки. Зокрема, результатом надходження в атмосферу великої кількості дрібних часток, що не пропускають сонячне світло, стане стрімке зниження температури.

    Вчені вважають, що після вибуху зникнуть опади у вигляді дощу, а поверхня Землі промерзне на кілька метрів у глибину. Таким чином, ядерна війна призведе до руйнування всіх трофічних зв’язків в екосистемах: не буде жодної надії на повноцінне відновлення Біосфери. Стійке радіоактивне зараження зачіпить усі сфери Землі.

    Серед страшних проявів впливу радіації на людський організм – онкологічні захворювання, генетичні зміни та при високих дозах променева хвороба.

    Варто зауважити, що у 1994 році між Україною, російською федерацією, Великобританією та Сполученими Штатами Америки було підписано так званий Будапештський меморандум щодо утримання від проявів збройної агресії, у тому числі з врахуванням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Україна виконала умови вказаного документу і 1996 року офіційно втратила ядерний статус.

    Проте росія свої зобов’язання порушила і сьогодні наш народ щодня потерпає від збройної агресії сусіда-терориста.

    Тож нині цей день в екологічному календарі має нагадати світовій спільноті, що в протистоянні військовій агресії і ядерній загрозі потрібна консолідація міжнародного товариства і мобілізація спільних зусиль.

    До слова, відзначення цього дня започатковане у 1985 році після підписання «Делійської декларації» в Індії про припинення використання ядерної зброї.

    Мир – стан спокою та комфорту як у душі кожного, так і у взаємодії з довкіллям, найбільше щастя, запорука успішного життя та процвітання.

    Тож найскорішої Перемоги і Мирного неба всім нам та розуму, щоб жити у гармонії із собою та світом!

     

    Департамент екології та природнихї ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система