Анонси


    Назад

    2 ЛЮТОГО - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

    Водно-болотні угіддя відіграють важливу роль в екосистемі, оскільки вони є одним з найбільших джерел прісної води та природним місцем проживання для багатьох водоплавних тварин та рослин, допомагають зменшити вплив повеней, продукують кисень та допомагають у боротьбі зі змінами клімату, тому потребують охорони та збереження.

    Як відомо, водно-болотні угіддя займають близько 6% поверхні суші й поглинають більше вуглекислого газу, ніж ліси. Болота чистіші, ніж озера, адже оновлюються кожні 5 років, тоді як озера – в середньому за 17 років. Водно-болотні угіддя використовуються для виробництва продуктів харчування рослинного та тваринного походження, від яких залежить добробут щонайменше одного мільярда людей у всьому світі.

    В Україні 50 водно-болотних угідь міжнародного значення, площа яких сягає 930 тисяч гектарів. Це різноманітні угіддя – від морських заток до торфовищ Полісся, від витоків річок на вершинах гір до глибин печер, наповнених водою.

    У Чернігівській області розташовані водно-болотні угіддя, які представлені гідрологічними заказниками. Гідрологічні заказники загальнодержавного значення (2556 га): «Болото Мох», «Дорогинський», «Кравчукове болото» та «Сосинський». Гідрологічні заказники місцевого значення – 262 об’єкти площею 56019,29 га.

    З кожним роком кількість боліт, малих річок, заплавних луків, плавнів та мілководних водоймищ скорочується. У зв’язку з цим у 1971 році була прийнята Конвенція про водно-болотні угіддя міжнародного значення. З того часу щороку 2 лютого світ відзначає Всесвітній день водно-болотних угідь, який нагадує людству про необхідність їх раціонального використання та збереження.

    Довідково. Переважна частина болота вкрита мезофітними та гідрофітними рослинами. Серед них – бобівник трилистий, осока здута, андромеда багатолиста, журавлина дрібноплода, журавлина болотна, очерет звичайний, калюжниця болотна, частуха подорожникова. На болотах виявлені численні червонокнижні види орхідних: пальчатокорінники мясочервоний та травневий, коручка болотна. Серед регіонально рідкісних видів відмічена вужачка звичайна, їжача голівка маленька, осока багнова, осока дворядна, пухирник звичайний, пухівка піхвова, тростяниця кострицевидна, щитник гребенястий, водяна сосонка ланцетолиста.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система