Анонси


    Назад

    МІНАМАТСЬКА КОНВЕНЦІЯ ПРО РТУТЬ

    Завдяки унікальним властивостям цей метал відомий з прадавніх часів. Про нього згадують у своїх працях Аристотель, Теофраст, Пліній Старший та інші учені. Латинська назва цього хімічного елементу «гідраргірум» означає в перекладі «срібна вода».

    Ртуть широко застосовується в металургії, хімічній промисловості, гальванічних елементах, медицині, сільському господарстві. Особливе значення її сполуки мають в лабораторній практиці, де широко застосовується найчутливіший метод хімічного аналізу – полярографія.

    Ртуть використовується в термометрах, манометрах, енергозберігаючих лампах, батарейках, вакуумній техніці.

    Однак, незважаючи на корисні властивості, цей метал та його сполуки дуже токсичні для всього живого, особливо у вигляді парів. Потрапляючи до організму через органи дихання, ртуть акумулюється і залишається в ньому на все життя. Ознаки отруєння ртуттю у людини: зниження працездатності, швидка стомлюваність, послаблення пам’яті, головні болі, можливі катаральні прояви у верхніх дихальних шляхах, кровотечі ясен, легке тремтіння рук, розлад шлунку, нервові розлади.

    1950 року у Японії (м. Мінамата) ртуттю з промислових стічних вод отруїлися майже 2000 людей. У зв’язку з цим у 2013 році була прийнята Мінаматська конвенція. Офіційно документ набув чинності у 2017 році за підписом 140 країн.

    Метою цієї Конвенції є захист здоров'я людини та довкілля від вивільнень ртуті та її сполук шляхом поетапної відмови від їх використання.

    Згідно із Законом України «Про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть» з цього року в Україні вводиться заборона на виробництво, імпорт та експорт продукції, що містить ртуть, а також виробництво ацетальдегіду, у якому сполуки ртуті використовуються як каталізатор (хлорно-лужне виробництво).

    Варто зауважити, що відходи, які можуть містити ртуть, відносяться до речовин І класу небезпеки – тобто це надзвичайно небезпечні відходи, які підлягають утилізації на спеціальних підприємствах.

    У Чернігівській області відсутня система окремого збирання небезпечних відходів у складі побутових. Батарейки, непридатні елементи живлення, термометри, ртутьвмісні лампи населення може здати безпосередньо у ЖЕКи та ЖЕДи. Деякі підприємства, магазини, супермаркети також встановлюють ємності для збору відпрацьованих батарейок для подальшої утилізації.

    Бережіть своє здоров’я – дотримуйтеся правил поводження з небезпечними речовинами!

     

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система