Анонси


    Назад

    21 БЕРЕЗНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІСІВ

    Ліси – легені Землі. Так, рослини виділяють кисень та поглинають вуглекислий газ, підтримуючи гомеостаз планети.

    Ліси – це фільтр Землі. За результатами численних наукових досліджень встановлено, що гектар хвойного лісу затримує близько 40 тонн пилу, а листяного – 100 тонн.

    Ліси – джерело харчових та лікарських ресурсів. Дари лісу є не лише найкращими смаколиками, а й найкориснішими компонентами для підтримання здорового організму.

    Ліси – це основа матеріального благополуччя суспільства. Деревина, продукти її переробки – цінна сировина для розвитку будівельної галузі та створення комфорту в оселях.

    Ліси – своєрідні екосистеми, які за рахунок поєднання представників рослинного і тваринного світу підтримують різноманіття Всесвіту, речовинний та енергетичний баланс.

    Ліси – це формуючий чинник для довкілля. Рослинність тримає структуру ґрунту, запобігаючи ерозійним процесам особливо на схилах та берегах водойм, регулює розподіл поверхневого стоку, підтримуючи рівень ґрунтових вод та загальний водний баланс місцевості.

    Ліси – специфічний дезінфектор. Рослини, багаті на фітонциди, здатні знищувати хвороботворчі організми та віруси.

    Ліси – це джерело натхнення та емоційного задоволення. Природа заспокоює, дарує гарний настрій, відволікає від буденності, знижує рівень стресу.

    Знищення лісів призводить до розвитку небезпечних екзогенних геологічних явищ і процесів, зниження рівня ґрунтових вод, кліматичних змін, втрати біорізноманіття, у тому числі червонокнижних видів, падіння економічного потенціалу регіонів.

    Міжнародний день лісів, започаткований Генеральною Асамблеєю ООН, привертає увагу суспільства до необхідності охорони, збереження та відтворення рослинного світу.

    На підтримку цього екологічного свята фахівці Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА провели гостьову лекцію для здобувачів вищої освіти Національного університету «Чернігівська політехніка» на тему «Ліси в природно-заповідному фонді».

    Учасники заходу обговорили питання створення заповідних об’єктів на землях лісового фонду, функції лісів і їх значення для природи, заходи, які здійснюються для поліпшення санітарного стану лісових масивів у межах території природно-заповідного фонду.

    Сьогодні ми вкотре нагадуємо про велике значення зелених насаджень для розвитку Біосфери і закликаємо берегти цей казковий і неймовірний  скарб нашої планети.

     

     
    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації
     
     

     

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система