Анонси


    Назад

    ПЕРШОЦВІТИ ЯЛІВЩИНИ – ПЕРША ПОСМІШКА ВЕСНИ.

    Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами.

    Перші весняні рослини – ефемероїди (від грецьких слів «ephemeros» - одноденний, короткочасний) мають підземні стебла – цибулини, бульби, кореневища, які є справжніми коморами поживних речовин. Це дає змогу рослинам дуже швидко розвиватися навесні. Світлолюбні і вологолюбні, вони спішать відцвісти до пригнічення їх іншими рослинами. На весь цикл розвитку – від сходів до зрілого насіння – цим рослинам потрібно всього кілька тижнів.

    Природа розмальовує їх у яскраве забарвлення, яке не можливо не помітити на тлі темного лісового покриву чи залишків снігу на пагорбах. Пробившись через ґрунтову товщу, а іноді через сніговий килим, ці неймовірні створіння природи вітають весну і нас. А перші комахи живляться пилком квіточок.

    І ось розпочинається весняний карнавал: блакитноокі проліски, ніжно-рожеві китиці рясту, темно-сині, голубоокі фіалки, порцелянові філіжаночки конвалії, тендітна гусяча цибулька, пшінка весняна. На жаль, у нашій Ялівщині ці перші посмішки весни ростуть тільки на окремих діляночках.

    Збереження першоцвітів все більше залежить від кожного з нас. Краса зірваних букетів надто тимчасова, тому краще любуватись першими вісниками весни, фотографувати їх, щоб вони якомога довше милувати наше око. Ми не маємо права руйнувати те, що створювалося не нами.

     
     
     
     
    За інформацією КЗ «РЛП «Ялівщина»

     

     
     
     
     
     
     
     

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система