Анонси


    Назад

    ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ЧЕРНІГІВЩИНИ: СОКИРИНСЬКИЙ ПАРК

    Особливе місце серед цінних природних комплексів області, взятих під охорону, займають парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва – заповідні території, що виділяються різноманіттям рослинного світу, неймовірними ландшафтами з пагорбами, водними джерелами та водоспадами, долинами струмків чи річок, архітектурними спорудами, скульптурами тощо.

    У нашій області налічується 19 таких об’єктів, справжньою окрасою південної Чернігівщини є – Сокиринський парк, який перебуває під охороною держави та має статус загальнодержавного.

    Це один з найбільших парків, простори якого розкинулися у мальовничому місці поруч з селищем Сокиринці Срібнянської громади.

    Парк має велику площу і славиться своєю природною красою, через що є популярним місцем у відпочинку – як тутешніх жителів, так і туристів.

    Величний палацово-парковий комплекс створено на початку ХІХ сторіччя.

    Площа природоохоронної території на сьогодні займає 40 га. Різноманіття рослинного світу сягає біля 40 видів – дуб, береза, берест, липа, тополя біла, граб, клен гостролистий, модрина, ялина, сосна звичайна і чорна, каштан. З чагарників найбільше таволги. До тепер збереглися сторічний платан та три східних буків. Найстаріше дерево парку – Шевченківський явір.

    Композиція парку включає ставок, викопаний по течії річки Утка, альтанку-ротонду, побудовану на початку ХІХ століття, в густих зарослях ми бачимо залишки готичного містка, далі руїни оранжерей – колись вони славились розмаїттям троянд, пальмових і евкаліптових дерев і розкішними ананасами.

    Зараз у палаці знаходиться аграрний ліцей, відкрито історико-етнографічний музей відомого українського кобзаря Остапа Вересая, де зібрані речі побуту селян, що відповідали епосі життя і діяльності кобзаря, спогади очевидців про нього. Також відновлено з небуття місце поховання Остапа Микитовича, у дворі встановлено пам'ятник.

    Довідково. Садово-паркове мистецтво має давню історію. Його виникнення сягає у глиб віків і є ознакою цивілізації, окультурення природного середовища. Значна частина парків-пам’яток садово-паркового мистецтва Чернігівщини – це старовинні парки, створені у XVII-XIX століттях, які закладались навколо великих маєтків, що були власністю окремих заможних родин.

    Кожен парк – це витвір свого часу, що становить велику наукову, історико-культурну та художньо-естетичну цінність.

    За нагоди обов’язково відвідайте Сокиринці – місце, оповите таємничістю історії та рослинним різнобарв’ям!

    А поки ми запрошуємо вас у віртуальну подорож парком.

     

     
     
     
     
     
     
     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система