Анонси


    Назад

    17 КВІТНЯ – ДЕНЬ КАЖАНА

    Тварини відіграють важливу роль у природі. Представники цього царства живих організмів планети сприяють розвитку рослинного покриву, очищенню довкілля від забруднення, утворенню гірських порід та корисних копалин, покращують родючість ґрунту тощо.

    Кожен вид тваринного світу по-своєму безцінний. Не виняток і кажани. Ці казкові істоти є санітарами екосистем – знищують комах-шкідників лісових насаджень, а також здатні їх відлякувати ультразвуковими сигналами.

    Так, представники однієї невеликої колонії кажанів протягом теплого періоду споживають від 40 до 180 тисяч комах-фітофагів, які здатні до спалахів масового розмноження із подальшим масштабним ураженням деревних рослин.

    Кажани є індикаторами стану довкілля – реагують на забруднення та посилення впливу людської діяльності на біотопи. Зазначені фактори роблять уразливими цю групу ссавців, сприяють скороченню чисельності популяції.

    Усі види кажанів, які поширені на території нашої держави, включені до Червоної книги України та перебувають під охороною міжнародних конвенцій.

    Для збереження та відтворення видового різноманіття кажанів важлива наявність достатньої кількості старовікових дуплястих або сухостійних дерев та чисте довкілля. Дерева – притулок для кажанів, а кажани – захисники цих зелених перлин планети.

    Ці тваринки часом навіюють на людей тривогу своєю загадковістю та своєрідним зовнішнім виглядом. Проте саме ми винні в тому, що кажани змушені наближатися до нас в пошуках прихистку.

    Це свято привертає нашу увагу до необхідності збереження належних умов для існування кажанів, щоб забезпечити їх захист та збільшення чисельності.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система