Анонси


    Назад

    15 ТРАВНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ КЛІМАТУ

    Клімат – це погодні умови, які спостерігаються на певній території протягом тривалого періоду.

    За твердженням вчених, клімат нашої планети змінювався багато разів: після льодовикових періодів наступало потепління. Проте на сучасному етапі розвитку людської цивілізації потепління не можна вважати виключно природнім процесом, оскільки воно відбувається у десятки разів швидше, порівняно з історичними даними.

    Основною причиною інтенсифікації потепління – підвищення глобальної середньої температури, є надходження в атмосферу парникових газів в результаті людською діяльності, в основному через використання традиційних видів палива та неефективного споживання енергії.

    Парникові гази, зокрема вуглекислий газ, затримують сонячну енергію на поверхні Землі, перешкоджаючи її поверненню у космічний простір. Як результат – парниковий ефект, що є причиною сучасної кліматичної кризи.

    Внаслідок глобального потепління клімату спостерігається танення льодовиків, що є причиною скорочення площі білого покриву, який відбиває сонячну радіацію, додаткового вивільнення вуглекислого газу, підвищення рівня Світового океану.

    Кліматичні зміни призводять до інтенсифікації штормів, пилових бурь, посух, коливання кількості опадів, зміни океанічних течій.

    Особливо суттєвим наслідком зміни клімату для природних екосистем є зникнення біорізноманіття. За даними науковців, чисельність популяцій хребетних тварин на Землі зменшилась на 68 %. Це загрожує людству втратою рослинної і тваринної їжі, води, палива, ліків. Як результат – кліматичні біженці – люди, які були змушені покинути території практично непридатні для життя.

    В цілому кліматичні зміни роблять уразливими сільське господарство, енергетику, соціальну сферу.

    Щорічно 15 травня світ відзначає Міжнародний день захисту клімату з метою привернення уваги людства до глобальної екологічної проблеми та попередження її наслідків.

    Довідково. У 1992 році була підписана Рамкова конвенція ООН зі змін клімату, а додатково до неї – Кіотський протокол про обмеження викидів в атмосферу парникових газів.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система