Анонси


    Назад

    ПОКИ СЕДНІВСЬКА ГРОМАДА ВАГАЄТЬСЯ, У КІПТІВСЬКІЙ ВЖЕ СТВОРИЛИ НОВИЙ ГІДРОЛОГІЧНИЙ ЗАКАЗНИК

    Дискусія щодо створення ландшафтного заказника місцевого значення «Клочківський» на території Седнівської громади триває вже більше півроку.

    На заваді цьому – сумніви місцевих жителів і окремих депутатів, які побоюються, що створення об’єкту природно-заповідного фонду обмежить їх можливості у використанні земель.

    У зв’язку із такою ситуацією, Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА надає роз’яснення щодо переваг і можливості використання заповідних територій та запрошує громадськість підтримувати такі екоініціативи.

    Територія, яка пропонується до створення ландшафтного заказника місцевого значення «Клочківський», є заплавною ділянкою долини річки Снов. Її заповідання допоможе зберегти територію, багату на рідкісні рослини, які занесені до Зеленої книги України та є ключовим підґрунтям для розвитку тваринного світу.

    Заказник створюватиметься без вилучення земель, і надалі землі залишатимуться власністю громади. Згідно зі статтею 91 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» його територію можна буде використовувати у природоохоронних, науково-дослідних, оздоровчих та інших рекреаційних і освітньо-виховних цілях.

    Також на землях заказника жителі та гості Седнівщини безперешкодно зможуть випасати худобу, займатися рибальством та іншими видами діяльності, які не суперечать чинному законодавству України.

    Чого не буде, так це дерибану землі. Оскільки відповідно до статті 83 Земельного кодексу України, землі комунальної власності, на яких розташовані заповідні території з особливою екологічною цінністю, не можуть передаватись у приватну власність.

    Варто зауважити, що вчора на сесії обласної ради прийнято рішення про оголошення гідрологічного заказника місцевого значення «Єрмолова плавля» між селами Максим та Надинівка на території Кіптівської сільської ради Чернігівського району.

    Заказник площею 67 гектарів створено за рахунок земель лісогосподарського призначення, що знаходяться в постійному користуванні державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в межах Горбачівського лісництва філії «Чернігівське лісове господарство», без їх вилучення.

    Тож робота з розширення площі ПЗФ Чернігівщини продовжується. Чекаємо ваших ініціатив, завжди готові до співпраці. Разом зберігаємо наше природне надбання задля себе і своїх нащадків.

     

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

     

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система