Анонси


    Назад

    5 ЧЕРВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

    Ключова суть захисту природних скарбів Землі – протидія негативному впливу антропогенної діяльності та попередження деградації екосистем.

    Охорона довкілля – комплекс заходів, які здійснюються на національному, регіональному, місцевому рівнях з метою забезпечення екологічної безпеки територій, збереження цінних та унікальних осередків природи, раціонального ресурсокористування.

    Охорона атмосферного середовища спрямована на зменшення викидів від стаціонарних та пересувних джерел, глобальними наслідками яких є руйнування озонового шару, потепління клімату, кислотні дощі.

    Охорона водного середовища зводиться до зниження та недопущення забруднення, засмічення і виснаження водних об’єктів. Особливо актуальне питання – захист підземних вод, які є основним джерелом чистої питної води.

    Охорона земельних ресурсів – це в першу чергу використання земель згідно з функціональним призначенням. Важлива задача сьогодення – збереження високопродуктивних родючих земель.

    Захист геологічного середовища пов’язаний з раціональним використанням корисних копалин, попередженням небезпечних екзогенних геологічних процесів – зсувів, ерозії, карстоутворення.

    Охорона біологічного різноманіття – заповідання цінних природних об’єктів та комплексів, контроль за дотриманням природоохоронного законодавства.

    Так, на Чернігівщині щороку збільшується площа заповідних територій, завдяки створенню нових та розширення площі існуючих об’єктів природно-заповідного фонду. До прикладу, торік за сприяння Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА створено три таких об’єкти місцевого значення у Ніжинському, Прилуцькому та Чернігівському районах: заповідне урочище «Руднянське», ландшафтний заказник «Охіньківські луки», ботанічна пам’ятка природи «Віковий дуб-красень Іржавця» відповідно.

    Варто зауважити, що зараз особливо гострою загрозою для довкілля є накопичення відходів. З метою розв’язання цієї екологічної проблеми в Україні розроблено проєкт Національного плану управління відходами до 2033 року, який стане основою для розробки відповідних документів регіонального та місцевого рівнів.

    Нагадаємо, що 5 червня проголошено Всесвітнім днем охорони довкілля у 1972 році у Стокгольмі на Всесвітній конференції із захисту довкілля.

    Це свято – важлива подія, що супроводжується у світі грандіозними заходами – вуличними мітингами, «зеленими» концертами, творчими конкурсами, парадами велосипедів, озелененням, а також кампанії з рециркуляції відходів і благоустрою територій.

    Головна його ідея – привернення уваги світової спільноти до екологічних проблем, стимулювання політичного та громадського інтересу до активних дій щодо збереження скарбів природи, підвищення екологічної свідомості людства.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система