Анонси


    Назад

    17 ЧЕРВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ОПУСТЕЛЮВАННЯМ І ЗАСУХОЮ

    Опустелювання – зниження природно-ресурсного потенціалу території внаслідок виснаження екосистем, що супроводжується деградацією земель, зменшенням біорізноманіття, з поступовим формуванням умов аналогічних пустельним.

    На сьогодні частка земель, які надзвичайно уразливі до надмірної експлуатації та схильні до засухи, складає більше 40 % поверхні Землі. Ця цифра щороку зростає у зв’язку з інтенсифікацією таких антропогенних чинників, як вирубування лісів, випас худоби, нераціональне землеробство та водокористування.

    Конвенцією ООН про боротьбу з опустелюванням визначено, що опустелювання – глобальна екологічна та соціально-економічна проблема, яка ставить під загрозу існування природних екосистем та близько мільярда людей у світі. У зв’язку із засухою людство страждає від нестачі води, продовольства, енергії.

    Серед основних заходів боротьби з опустелюванням – раціональне використання природних ресурсів, оптимізація структури сільськогосподарських угідь, вдосконалення структури посівних площ, нормоване використання пасовищ, насадження лісів, лісосмуг, боротьба з ерозією ґрунтів, іригаційні процеси, поліпшення солонцевих ґрунтів.

    Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою, започаткований у 1995 році, має на меті привернути увагу громадськості насамперед до стану агроландшафтів – наших годувальників. Це свято проходить під різними гаслами, зокрема «Поліпшення якості життя через підвищення родючості ґрунту», «Не дайте засохнути нашому майбутньому!».

    Довідково. На території нашої держави розташований один з найбільших погорблених піщаних масивів Європи загальною площею 1612 км2 Олешківські піски на Херсонщині.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система