Анонси


    Назад

    ПЛОЩА ПОЛІГОНІВ І СМІТТЄЗВАЛИЩ ЧЕРНІГІВЩИНИ СЯГАЄ МАЙЖЕ 2 ТИСЯЧ ГЕКТАРІВ

    Полігони твердих побутових відходів (ТПВ) українських міст та сіл є необхідним елементом управління відходами, проте їх стан та функціонування часто стають предметом гострої дискусії.

    Зазначимо, що стан полігонів в Україні є катастрофічним, адже на них відправляється майже 90 % всіх побутових відходів.

    Сьогодні триває реформа управління відходами, спрямована на покращення екологічної ситуації та створення системи, що відповідає сучасним європейським стандартам. Так, згідно із Законом України «Про управління відходами» з 1 січня 2030 року експлуатація місць розміщення відходів (полігонів, звалищ), що не оснащені системами вилучення та знешкодження біогазу і фільтрату, моніторингу викидів в атмосферне повітря та забруднення ґрунтів і підземних вод, буде заборонена.

    Наразі на Чернігівщині тверді побутові відходи складуються на полігонах та сміттєзвалищах. В обласний реєстр місць видалення відходів (МВВ) внесено 552 такі об’єкти, з них – 11 полігонів, 496 сміттєзвалищ ТПВ та інші МВВ. Їхня загальна площа – 1912,8334 га.

    Звичайно, у процесі реформування їх кількість має значно зменшитися, а ті, що залишаться, мають бути приведені в належний стан, як того вимагає законодавство.

    Питання трансформації системи управління відходами буде відображено в Національному, регіональному та місцевих планах управління відходами, робота над якими триває.

    Нагадаємо, що до 27 червня 2024 року Міндовкілля приймає зауваження та пропозиції до проєкту Національного плану управління відходами до 2033 року та звіту про його стратегічну екологічну оцінку.

    Після затвердження вказаних документів розроблятимуться регіональні та місцеві плани.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система