Анонси


    Назад

    ЗНАЙОМТЕСЯ: СПОРИШ ЗВИЧАЙНИЙ

    Рослини навколо – це не лише краса довкілля, а і комора поживних та лікарських речовин. А весна і літо - пора для активної заготівлі лікарської сировини.

    Серед рослин Парку - велика кількість лікарських рослин, багато із них є рідкісними, тому це треба враховувати під час збирання.

    Але сьогодні пригадаємо поширену та всім відому рослину – спориш звичайний або гірчак звичайний (Polygonum aviculare L.). У народі називають рослину топтун-трава, невмируща трава-мурава, а через те, що її люблять домашні птахи – пташина гречка. І справді, рослина належить до родини Гречкові.

    Рослина досить витривала і щороку стелиться під ногами зеленим килимом.

    Спориш багатий вітаміном С (більше, ніж у лимоні), тому молоді рослини можна використовувати для приготування салатів. А ще в ньому невичерпна скарбниця мікроелементів – кальцію, фосфору, цинку, силіцію, а також білків та цукрів.

    Отож, ідучи дорогою, зверніть увагу на цю лікарську рослину.

    У деяких країнах спориш застосовують в їжу: наприклад, печуть пиріжки з споришем, молоді стебла з листям додають в салати, як заправку для супу і пюре. З коренів трави отримують барвник синього кольору. Корисні властивості споришу найбільш широко використовуються для лікування сечокам'яної хвороби.

    І, звичайно, пам'ятаємо про правила збору лікарської сировини. Аж ніяк не важливо, відносно рідкісна це рослина, чи звичайна: збирати потрібно акуратно, щоб не пошкодити підземні вегетативні органи і вид міг і надалі розмножуватися та поширюватися; не виривати абсолютно усі екземпляри рослин в одному місці.

    Бережемо рослини - джерело нашого фізичного і психологічного здоров'я!

     

     

    За інформацією КЗ «РЛП «Міжрічинський»

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система