Анонси


    Назад

    РІДКІСНІ РОСЛИНИ МІЖРІЧИНСЬКОГО

    Здійснимо віртуальну мандрівку у теплі мирні дні на водойми регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» та познайомимось із представниками флори, на які не можна не звернути увагу під час прогулянок та екскурсій. Це прекрасні види із родини Лататтєві (Nymphaeaceae): латаття біле (Nymphaea alba L.) та латаття сніжно-біле (Nymphaea сandida J. et С. Presl). Кольором вони не відрізняються, а от квітки латаття сніжно-біле має ніжніші й тендітніші.

    Дані види не внесені до Червоної книги України, але охороняються на регіональному рівні (внесені до Переліку рідкісних рослин Чернігівської області), а їх угруповання включені до Зеленої книги України як рідкісні та зникаючі на території України.

    Основні чинники негативного впливу на стан популяцій цих видів –осушення, забруднення водойм, зривання квітів.

    Тож ми закликаємо всіх не зривати квіти на букети, адже такий презент не принесе радості, оскільки квіти швидко в'януть і не мають властивості зберігати свіжість у вазі. Тому краще милуватися ними у природі.

    А от цікавим і найбільшим представником цієї родини є вікторія амазонська. Європейцям ще з 18 ст. за описами мандрівників була відома велетенська водяна лілія, яка зустрічається на Амазонці. Її насіння неодноразово привозили до Європи, але виростити «амазонську лілію» вдалося майже через століття. У 1837 році на англійський престол прийшла королева Вікторія. Відомий систематик Карл Лінней зробив їй тоді справжній королівський подарунок, назвавши царську лілію іменем Вікторії (Victoria). Зараз ця рослина – одна із звичайних і, в той же час, цікавих рослин багатьох ботанічних садів, які мають закриті водні басейни. Її величезні (понад 2 м у діаметрі), схожі на зелені сковорідки, листки здатні витримувати рівномірно розподілений 50-кілограмовий вантаж. Не менш відомі і квітки вікторії. Великі, до 30 см у діаметрі, вони розпускаються ввечері чи навіть уночі і в міру квітування змінюють забарвлення. Спочатку вони є сніжно-білими, потім поступово рожевіють, а ще пізніше стають у центрі пурпуровими.

    Милуємось природою, охороняючи її! Мріємо про відпочинок та екскурсії без повітряних тривог.

     

    За інформацією КЗ «РЛП «Міжрічинський»

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система